Jedziesz do Peru? Chcesz popróbować lokalnych przysmaków – ceviche, zupy z krewetek, pieczonej świnki morskiej? Zabierz ze sobą na obiad nasz alfabetyczny słowniczek najważniejszych dań oraz napojów. W Peru najczęściej na obiad serwuje się MENU, czyli zestaw składający się z zimnej przystawki, zupy i drugiego dania, czasem również dodatkowo z deseru, napoju i pisco sour.
- Aguadito – rosół z ryżem
- Arroz Chaufa – danie pochodzenia chińskiego. Ryż z sosem sojowym, z kawałkami mięsa i jajecznicy.
- Anticuchos – kawałki serc wołowych, przyrządzane z sosem winegret, papryką, papryką chili, pieczone na grillu w formie małych szaszłyków. Często można spotkać anticuchos jako przekąskę sprzedawaną na ulicy.
- Carnes a la plancha (pollo, res, cerdo) – różne rodzaje mięsa z grilla (kurczak, wołowina, wieprzowina) przyrządzane w pikantnej papryce, sosie winegret i czosnku
- Cau cau – podroby wołowe podawane z kawałkami ziemniaków
- Causa rellena: masa z ziemniaków, oliwek, aji (pikantnej papryki, po polsku „papryki jagodowej”), limonki, z kurczakiem lub tuńczykiem w środku
- Ceviche – kawałki ryby lub owoce morza marynowane w limonce, podawane z papryką i cebulą
- Cerdo – wieprzowina
- Cerveza – piwo (w Peru najbardziej znane to Cusqueña, Pilsen, Cristal, Arequipeña)
- Chicha – białe piwo z kukurydzy lub manioku
- Chicha morena – napój bezalkoholowy z czerwonej kukurydzy
- Chicharrón – mocno smażone, w głębokim oleju mięso wieprzowe, z kurczaka, ryby, kalmarów czy langusty
- Chupe de Camarones – zupa z krewetek, mleka, jajek, ziemniaków, klusek, ryżu
- Cuy – świnka morska
- Jugo lub Refresco – sok lub napój
- Lomo saltado – kawałki mięsa wołowego smażone z cebulą, pomidorami, papryką i pikantną papryką
- Pachamanca – różne rodzaje mięsa (kurczak, świnka morska, wieprzowina, wołowina) gotowane z kilkoma odmianami ziemniaków i innych składników na bardzo gorących kamieniach umieszczonych w zagłębieniu w ziemi (danie dla kilku osób)
- Palta rellena albo Palta a la Reina – awokado wypełnione masą z kurczaka, marchewki, groszku i cebuli
- Papa a la Huancaina – kawałki ziemniaków podane z kremem z żółtego aji (ostrej papryki), sera, mleka i jajka
- Papa rellena: Masa z ziemniaków, wypełniona małymi kawałkami mięsa, jajka na twardo, oliwek, rodzynek, cebuli. Ma kształt elipsy, smażona w głębokim oleju
- Parihuela: bardzo podobne do Sudado (patrz niżej) , ale zamiast ryby z owocami morza (kalmary, langusty, małże)
- Pescado – ryba
- Pisco sour – drink z peruwiańskiego alkoholu wytwarzanego z winogron, podawany z sokiem z limonki i ubitym białkiem jajka
- Pollo – kurczak
- Res – wołowina
- Rocoto relleno – ostra papryka wypełniona mielonym mięsem, przykrytym serem
- Seco de pollo – kawałki kurczaka gotowane z ziemniakami, marchewką, czasem chichą. Specjalne zioła nadają potrawie kolor zielony. Zwykle serwuje się z fasolą. To danie można przyrządzić również z wołowiny, kaczki, baraniny.
- Sudado de pescado: Duże kawałki ryby z pomidorami, dużymi kawałkami cebuli, chicha lub winegret (wygląda jak zupa)
- Tallarin saltado: Makaron (spaghetti) z kawałkami kurczaka lub wołowiny, papryką, cebulą, pomidorami.
- Tamal: Masa z kukurydzy z kawałkami jajka, oliwek, kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, zawinięta w liście bananowca, gotowane w gorącej wodzie
- Trucha – pstrąg
mniam, mniam, super opis tych specjałów, ja jednak do Peru się teraz nie wybiaram, może kiedyś, o kuchni w Ameryce środkowej też coś napiszecie?
napiszemy napiszemy, tylko musimy trochę się przygotować, portal jest w fazie rozruchu, mamy już mnóstwo informacji, a przygotowujemy jeszcze więcej, wpisuję twoje życzenie na listę naszych zadań do wykonania:)