Skip to content
  sobota 24 maja 2025
  • O nas
  • Latino Forum
  • Latino Chat
  • Latino klimaty
  • Kontakt
LatinoAmerica.pl
  • Home
  • Newsy
    • Polityka i gospodarka
    • Turystyka i ciekawostki
    • Kultura i Nauka
    • Historia
    • Sport

    Próba zamachu stanu w Peru

    29 stycznia 2023 43600

    Koronawirus w Peru

    5 stycznia 2021 108370

    Ostatni marsz FARC ?

    6 lutego 2017 138770

    Kłamstwa o groźbach Trumpa wobec...

    5 lutego 2017 123280
    Prev Next Showing 1 Of 38
  • Blogi z podróży
    • Latin American Adventure
    • Tierra del Fuego
    • Chiliada
    • Dominikana
    • Oriente Boliviano

    Wio koniku, zawieź mnie do ruin...

    8 lutego 2006 50550

    Konsumpcja i kontemplacja

    8 lutego 2006 63360

    Paranoje małe i duże

    8 lutego 2006 61860

    Cuzco – odsłona pierwsza

    8 lutego 2006 22310
    Prev Next Showing 1 Of 26
  • Media
    • Film
    • Wideo
    • Galeria zdjęć
    • Nasze publikacje
  • Sklep
0
LatinoAmerica.pl
0
LatinoAmerica.pl
  • Home
  • Newsy
  • Blogi z podróży
  • Media
    • Film
    • Wideo
    • Galeria zdjęć
    • Nasze publikacje
  • Sklep
  • O nas
  • Latino Forum
  • Latino Chat
  • Latino klimaty
  • Kontakt
LatinoAmerica.pl
0
Cart
  Kultura i Nauka  Peruwiański słowniczek kulinarny
Kultura i NaukaLatynoska kuchniaPeru

Peruwiański słowniczek kulinarny

Ola PlewkaOla Plewka—6 stycznia 20122
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jedziesz do Peru? Chcesz popróbować lokalnych przysmaków – ceviche, zupy z krewetek, pieczonej świnki morskiej? Zabierz ze sobą na obiad nasz alfabetyczny słowniczek najważniejszych dań oraz napojów. W Peru najczęściej na obiad serwuje się MENU, czyli zestaw składający się z zimnej przystawki, zupy i drugiego dania, czasem również dodatkowo z deseru, napoju i pisco sour.

  • Aguadito – rosół z ryżem
  • Arroz Chaufa – danie pochodzenia chińskiego. Ryż z sosem sojowym, z kawałkami mięsa i jajecznicy.
  • Anticuchos – kawałki serc wołowych, przyrządzane z sosem winegret, papryką, papryką chili, pieczone na grillu w formie małych szaszłyków. Często można spotkać anticuchos jako przekąskę sprzedawaną na ulicy.
  • Carnes a la plancha (pollo, res, cerdo) – różne rodzaje mięsa z grilla (kurczak, wołowina, wieprzowina) przyrządzane w pikantnej papryce, sosie winegret i czosnku
  • Cau cau – podroby wołowe podawane z kawałkami ziemniaków
  • Causa rellena: masa z ziemniaków, oliwek, aji (pikantnej papryki, po polsku „papryki jagodowej”), limonki, z kurczakiem lub tuńczykiem w środku
  • Ceviche – kawałki ryby lub owoce morza marynowane w limonce, podawane z  papryką i cebulą
  • Cerdo – wieprzowina
  • Cerveza – piwo (w Peru najbardziej znane to Cusqueña, Pilsen, Cristal, Arequipeña)
  • Chicha – białe piwo z kukurydzy lub manioku
  • Chicha morena – napój bezalkoholowy z czerwonej kukurydzy
  • Chicharrón – mocno smażone, w głębokim oleju mięso wieprzowe, z kurczaka, ryby, kalmarów czy langusty
  • Chupe de Camarones – zupa z krewetek, mleka, jajek, ziemniaków, klusek, ryżu
  • Cuy – świnka morska
  • Jugo lub Refresco – sok lub napój
  • Lomo saltado – kawałki mięsa wołowego smażone z cebulą, pomidorami, papryką i pikantną papryką
  • Pachamanca – różne rodzaje mięsa (kurczak, świnka morska, wieprzowina, wołowina) gotowane z kilkoma odmianami ziemniaków i innych składników na bardzo gorących kamieniach umieszczonych w zagłębieniu w ziemi (danie dla kilku osób)
  • Palta rellena albo Palta a la Reina – awokado wypełnione masą z kurczaka, marchewki, groszku i cebuli
  • Papa a la Huancaina – kawałki ziemniaków podane z kremem z żółtego aji (ostrej papryki), sera, mleka i jajka
  • Papa rellena: Masa z ziemniaków, wypełniona małymi kawałkami mięsa, jajka na twardo, oliwek, rodzynek, cebuli. Ma kształt elipsy, smażona w głębokim oleju
  • Parihuela: bardzo podobne do Sudado (patrz niżej) , ale zamiast ryby z owocami morza (kalmary, langusty, małże)
  • Pescado – ryba
  • Pisco sour – drink z peruwiańskiego alkoholu wytwarzanego z winogron, podawany z sokiem z limonki i ubitym białkiem jajka
  • Pollo – kurczak
  • Res – wołowina
  • Rocoto relleno –  ostra papryka wypełniona mielonym mięsem, przykrytym serem
  • Seco de pollo –  kawałki kurczaka gotowane z ziemniakami, marchewką, czasem chichą. Specjalne zioła nadają potrawie kolor zielony. Zwykle serwuje się z fasolą. To danie można przyrządzić również z  wołowiny, kaczki, baraniny.
  • Sudado de pescado: Duże kawałki ryby z pomidorami, dużymi kawałkami cebuli, chicha lub winegret (wygląda jak zupa)
  • Tallarin saltado: Makaron (spaghetti) z kawałkami kurczaka lub wołowiny, papryką, cebulą, pomidorami.
  •  Tamal: Masa z kukurydzy z kawałkami jajka, oliwek, kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, zawinięta w liście bananowca, gotowane w gorącej wodzie
  • Trucha – pstrąg

 

cevicheGaleria zdjęćkuchnia peruwiańskaperuwiańska kuchniaperuwiańskie daniaperuwiańskie potrawypisco sourświnka morska
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Ola Plewka

Politolożka, latynoamerykanistka, przewodniczka po Warszawie. Pilotuje grupy hiszpańsko i anglojęzyczne po Polsce oraz polskie po Ameryce Łacińskiej.

Rys historyczny 3 andyjskich krajów (Peru, Ekwador, Boliwia)
Rak narzędziem amerykańskiego imperializmu
Related posts
  • Related posts
  • More from author
video
Peru

Próba zamachu stanu w Peru

29 stycznia 2023 43600
Film

Brazylijski film Kalifornia

10 stycznia 2021 46700
Ameryka Południowa

Chilijska matrioszka, czyli „Chrząszcze na wyginięciu” Diego Vargasa Gaete

15 kwietnia 2019 5630
Load more

2 Comments

  1. Author
    traveller
    25 stycznia 2012 at 23:24

    mniam, mniam, super opis tych specjałów, ja jednak do Peru się teraz nie wybiaram, może kiedyś, o kuchni w Ameryce środkowej też coś napiszecie?

    Odpowiedz
  2. Author
    LatinoAmerica.pl
    30 stycznia 2012 at 14:58

    napiszemy napiszemy, tylko musimy trochę się przygotować, portal jest w fazie rozruchu, mamy już mnóstwo informacji, a przygotowujemy jeszcze więcej, wpisuję twoje życzenie na listę naszych zadań do wykonania:)

    Odpowiedz
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

80 − = 73

CAPTCHA
Refresh

*

Read also
video
Peru

Próba zamachu stanu w Peru

29 stycznia 2023 43600
Latino Wyprawy

Latino Wyprawy

25 stycznia 2023 100640
Turystyka i Ciekawostki

Latynosi marzą o wakacjach w Europie

6 lutego 2021 42410
Film

Brazylijski film Kalifornia

10 stycznia 2021 46700
Polityka i Gospodarka

Koronawirus w Peru

5 stycznia 2021 108370
Ameryka Południowa

Chilijska matrioszka, czyli „Chrząszcze na wyginięciu” Diego Vargasa Gaete

15 kwietnia 2019 5630
Load more
LatinoAmerica.pl w sieci
Facebook
Ostatnie posty

Próba zamachu stanu w Peru

29 stycznia 2023

Latino Wyprawy

25 stycznia 2023

Latynosi marzą o wakacjach w Europie

6 lutego 2021

Brazylijski film Kalifornia

10 stycznia 2021

Koronawirus w Peru

5 stycznia 2021

Zakazany film „Cristiada” trafi na wiosnę do polskich kin !

27 Comments

Polska kolonia Wanda (Argentyna) – fotoreportaż

18 Comments

Jak się dostać na Machu Picchu

13 Comments

„Mam dosyć tych polskich głupków”

9 Comments

VI Szczyt Ameryk w Cartagenie

9 Comments
Marcin
Marcin testowy komentarz
Marcin
Marcin Teraz mogę komentować
Pawel
Pawel Potwierdzam ceny Aktualne, super.
Janusz Lawrenc
Janusz Lawrenc Pracowałem przez rok w Urugwaju,Colonia del Sacramento. Od roku jestem...
Bohater roku
Bohater roku mój email forester1@tlen.pl
Kalendarz wydarzeń
maj 2025
PWŚCPSN
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
« kwi   cze »

# TRENDING

MeksykperuAmeryka ŁacińskaGaleria zdjęćKubaHugo ChavezWenezuelaGwatemalaChileArgentynaEkwadorHondurasKolumbiaBrazyliaEvo MoralesAmeryka Środkowaraport z PeruBoliwianarkotykiFARC
© 2023, LatinoAmerica.pl
  • O nas
  • Kontakt