Masz ochotę na nietypową sałatkę? Skosztuj peruwiańskiego przysmaku – faszerowanego awokado (palta rellena), nazywanego również „awokado po królewsku” (palta a la reina).
Porcja dla 6 osób.
Składniki:
– trzy duże awokado
– 1 duży ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę
– 3 jajka na twardo
– pół szklanki ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
– pół szklanki ugotowanego zielonego groszku
– ¾ szklanki majonezu
– sok z limonki (lub cytryny)
– sól i pieprz
– gotowana pierś z kurczaka, szynka lub tuńczyk
Przygotowanie:
Wymieszaj ziemniaki, groszek, marchewkę oraz wybrane mięso z połową szklanki majonezu, solą i pieprzem. Przekrój awokado na pół, zdejmij skórkę i wyjmij pestkę, skrop sokiem z limonki. Delikatnie nałóż farsz. Ozdób majonezem i pokrojonym jajkiem.
Buen Provecho!
Spójrzmy na inne przysmaki peruwiańskiej kuchni: