Strona główna›Forums›Peru›2 tygodniowy wyjazd do Peru – co moge zobaczyc w dwa tygodnie?
2 tygodniowy wyjazd do Peru – co moge zobaczyc w dwa tygodnie?
Strona główna›Forums›Peru›2 tygodniowy wyjazd do Peru – co moge zobaczyc w dwa tygodnie?
Otagowane: 2 tygodnie, Peru, rafting, Rio Chili
- This topic has 22 odpowiedzi, 9 głosy, and was last updated 11 years, 4 months temu by Joanna Han.
-
TwórcaTemat
-
3 stycznia 2013 o 15:38 #6499MOParticipant
hej,
Wczoraj znalazlam wasz portal o Ameryce Lacinskiej i jestem zachwycona ile cennych informacji moge na nim znalezc.
Mam pytanie: poczatkiem kwietnia wybieramy sie na 2 tygodnie do Peru i nie mamy jeszcze planu wycieczki.
Myslielimsy zeby z Limy udac sie na 3-4 dni do cuzco, pozwiedzac Cuzco + Machu Picchu (1-2 dni) a
pozniej udac sie na polnoc Peru, zobaczyc grobowiec Pana z Sipan i jeszcze dalej na polnoc na plaze.
Czy moglibyscie nam cos doradzic w tej kwestii?
Czy to dobry pomysl i czy wyrobimy sie w czasie?
wiecie moze jak spedzic Niedziele Wielkanocna w
Limie? Czy w Peru sa jakies specjalne tradycje
Wielkanocne ktore warto zobaczyc?Dziekuje za pomoc
-
TwórcaTemat
-
AutorOdpowiedzi
-
Witaj,
myślę że można to zrealizować w dwa tygodnie.
opisy wycieczek z Cusco możesz znaleźć w innych postach na forum, poświęconych Machu Picchu. 3-4 dni Cuzco i okolice oraz 2 dni Święta Dolina + Machu Picchu jest jak najbardziej ok.
Żeby zobaczyć Muzeum Tumbas Reales de Sipan w Lambayeque, musicie dotrzeć najpierw do miasta Chiclayo. Z Limy możecie tam dolecieć w godzinę lub jechać kilkanaście godzin autobusem – np nocnym wygodnym Cruz del Sur.
Z Chiclayo jest już blisko na plaże, najsłynniejsza miejscowość z piękną plażą to chyba Mancora (5 godzin autobusem na północ od Chiclayo), ale są oczywiście bliżej plaże.
Często na tej trasie (Chiclayo – Mancora, docelowo: Tumbes) jeżdżą nocne autobusy, trzeba uważać bo one kończą trasę w Mancorze lub w drogę powrotną w Chiclayo w środku nocy, często kończą przejazd nie na dworcu ale na ulicy przy siedzibie firmy autobusowej). Trzeba szybko wziąć taksówkę do hotelu lub wejść do siedziby firmy, na ulicy jest niebezpiecznie.
Możecie stamtąd autobusem wrócić wzdłuż wybrzeża do Limy. Po drodze jak starczy czasu można zatrzymać się w Trujillo, w okolicach tego miasteczka są również ciekawe stanowiska archeologiczne.
By spędzić miło święta polecamy napisać do kogoś z hospitality club lub couchsurfing, wspaniałych organizacji dzięki którym można u kogoś przenocować i poznać lokalne realia. My w ten sposób spędziliśmy Wielkanoc w domu hosta w Rio de Janeiro.
Powodzenia
Peru ma wiele aktrakcji, oprócz tych tradycyjnych, aby wypełnić dzień w Arequipie odrobiną adrenaliny polecam rafting na pobliskiej rzece Chili
Witam Olę, Marcina i czytelników,
pytanie konkretne do speców: plan się krystalizuje i muszę go dopinać powoli i robić rezerwacje hoteli itd, itp. W związku z tym proszę o opinie niżej przedstawionego planu – chodzi o to czy to ma ręce i nogi ORAZ – czy czasowo jest OK:) kiedyś pisałem już, ale lekkie zmiany doszły:
UWAGA! mam dzien/dwa zapasu widzę po napisaniu tego wszystkiego co ponizej – pewnie gdzieś z racji późnej pory przesadziłem z czasem, proszę o poprawę – gdzie zostać dłużej/zobaczyć więcej.
24 – przylot do LIMY 11:40, przejazd busem Cruz Del Sor LUB Oltursa LUB Civa do AREQUIPA (wyjazd koło 17:30-18:00, podróż 15h w wygodnych warunkach), nocleg
25 – pobudka rano, rafting na rzece Chili, potem zwiedzanie i wyjazd do CHIVAY. nocleg (tour kupiony w AREQUIPIE?) – czy to się uda w 1 dzień?
26 – kanion Colca / Cruz Del Condor. Przejazd do PUNO, wykupienie tour’u 2-dniowego. Nocleg u Indian Keczua – tam sie spi u nich w spiworach czy jak to jest?
27 – drugi dzień tour’u, powrót do PUNO, przejazd do CUSCO, nocleg.
28 – tour albo samemu do Św. Doliny, Cusco-Pisac-Ollaytantambo, pociag do Aguas Calientes, nocleg tam.
29 – Machu Picchu zwiedzanie, wejście wczesne, a potem wejście na Huaynapicchu. Powrót do Ollaytantambo i do Cusco (nocleg)
30 – wylot z CUSCO po 10:00, po 12 w LIMIE, hotel,zwiedzanie
1/2 – LIMA
3 – ???4 – wylot z LIMY
Serdecznie dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrawiam!
Cześć Szymonie,
oto komentarze do Twojego planu:
24 – przylot do Limy. Jeśli da radę może lepiej tego dnia przenocować w Limie? Po podróży człowiek jest jednak dość zmęczony, choć wiadomo że w dobrym busie też można spać. Ale jeśli spędzisz kilkanaście godzin w samolotach z Europy do Peru, później 15 godzin w autobusie, to nie wiem czy następnego dnia będziesz miał siłę na rafting z rana 🙂
25 – wydaje mi się, że jest to do zrealizowania, ale najlpeiej ustalić szczegóły z agencją w Arequipie (organizują rafting i tour po kanionie). Trzebaby się dopasować do innej grupy, która też zaczynałaby tour do kanionu od raftingu.
26 – ok, ale tego dnia dopiero dojedziesz do Puno pod wieczór. Możesz wykupić dwudniowy tour po Jeziorze Titicaca, ale rozpoczniesz go dopiero następnego dnia. Musisz tę noc spędzić w Puno.
27 i 28 – w takim wypadku w tych dniach tour po Jez. Titicaca. Indianie dają koce lub kołdry, więc nie trzeba brać śpiwora, choć niektórzy preferują własne przykrycie 🙂
Tour kończy się około godziny 15, więc musisz zobaczyć czy o tej porze odchodzą jeszcze autobusy do Cusco (spytaj w hotelu lub agencji która ci organizuje tour po jeziorze), są na pewno nocne autobusy. Na tour po jeziorze bierzesz tylko bagaż podręczny, więc musisz mieć jeszcze czas by odebrać plecak np z przechowalni w hotelu.
1 dzień na Św Doline i 1 dzień na MP jest ok, ale musisz mieć też czas na zwiedzanie Cusco (przynajmniej 1 dzień), to piękne miasteczko.
Z grupami zorganizowanymi często program ostatniego dnia był taki – rano przelto Cusco – Lima. Kilka godzin wolnych w Limie, a popołudniu wylot do Europy. Ale wszystko zależy od godzin przelotów.
Pozdrawiam!
Warto by było również zobaczyć Arequipę (chociaż piękny Klasztor Santa Catalina – potrzeba około 1,5 godz)/ nawet w 2-3 godziny można zobaczyć najważniejsze rzeczy.
Pamiętaj, że Arequipa jest na wysokości 2 tys mn.p.m, co jest jeszcze ok, ale jak będziesz jechał do Chivay, to przejeżdżasz przez przełęcz na wysokości prawie 5 tys m.n.pm. Chivay też jest dośc wysoko, więc wiele osób ma tam chorobę wysokościową. Lepiej na wycieczkę do kanionu ruszyć wypoczętym (noc w Arequpie pozwala na choć minimalną aklimatyzację). Oczywiście to sprawa bardzo indywidualna, są osoby które nie będą miały z tym większych problemów.
Ola 🙂
wiedziałem, że na Ciebie można liczyć. Późno pisałem i bzdura wyszła 🙂 BARDZO Ci serdecznie dziękuję!
Cusco i Arequipa oczywiście będą, co do noclegu w Limie po przylocie to zobaczę jeszcze, ale plan był (porównując w Excelu czasy przelotów i czasy nasze w sensie 8h na sen z przygotowaniem/wstanem,16h na resztę), że spimy w samolocie, potem przesiadka w GIG, potem w GRU i jesteśmy, zwiedzamy trochę LIM (wrócimy jeszcze na 2 dni przed wylotem, aby zwiedzać) i jedziemy busem do AREQUIPY. W zależności od wyspania śpimy lub nie i zobaczymy co dalej.
Posprawdzam wszystko, przygotuję się. Jakby co zapytam się tutaj – wiem, że mogę tu znaleźć profesjonalną odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj Olu, Marcinie i Czytelnicy,
z racji, że zostało mało czasu proszę o przejrzenie mojego harmonogramu podróży raz jeszcze ze zmianami – czas rezerwować wszystko(hotele,pociągi,samoloty,busy) – oczywiście te co trzeba, bo jak dobrze wiemy nie wszystkie trzeba 😉
W moim planie są widzę błędy przy jego końcu – proszę o poradę, bo nie chcę czegoś zepsuć…24.04 – przylot do Limy, hotel/nocleg.
25.04 – wyjazd 17:30 do Arequipy z Cruz Del Sur, noc w busie
26.04 – przyjazd 8:30 do Arequipy, wykupienie wycieczki wcześniej zarezerwowanej (rafting + zwiedzanie), hotel/nocleg.
27.04 – przejazd do Chivay, hotel/nocleg
28.04 – wczesna pobudka, Cruz Del Condor, przejazd do Puno, nocleg
29-30.04 – 2 -dniowy tour (wykupiony w agencji) – Jezioro Titicaca, wyspy, nocleg u Indian Quechua, po tourze autobus do Cusco,ale o tej godzinie nie bedzie takiego autobusu co zabrałby nas po drodze do Andahuaylillas, Raqchi, Sicuani , Raya Pass, Pukara ???
1.05 – Cusco, zwiedzanie…Jak tu teraz zmieścić Świętą Dolinę i MP??? Gdzie pociąg, gdzie nocleg w Aguas Calientes, wyjście rano na Machupicchu + Huaynapicchu 2G? Lepsza opcja 2G z tego co pamiętam z forum? Będzie można tłumy ominąć ?
Mam też widzę problem z pociągami ze strony perurail.com – rano z Cusco lepiej chyba wziąć busik do Świętej Doliny (jak pisaliście na forum) i tam potem wsiąść do pociągu relacji ŚD-MP (np: Expedition 83 o 7:45,9:15 na miejscu, powrót Expedition 34 o 16:43 do Poroy 20:23 i busik do Cusco i do hotelu.02.05 – …
03.05 – Cusco – Lima samolot 13:15, hotel, zwiedzanie, nocleg
04.05 – wylot z Limy 13:10Pozdrawiam serdecznie,
—
SzymonEdycja jednak działa, po powtórnym odświeżeniu 🙂
Pozdrawiam,
PS. a może ktoś już wrócił niedawno z Peru? Widziałem parę osób jechało w marcu i miało wrócić wkrótce. Jakieś wrażenia, spotrzeżenia, ważne wskazówki ?—
SzymonOla, Marcin,
tym razem mimo, że jestem zalogowany to nie mam opcji edycji. Ale do rzeczy:
Widzę, że w moim planie chyba skrócić będę musiał pobyt nad Jeziorem Titicaca i wtedy na wszystko będzie czas. Jakie jest Wasze zdanie? Wtedy po całym dniu wracam do hotelu, nocleg i rano mogę turystycznym busem przejechać/pobyć w tych miejscach co napisałem i koło 17:00 będę w Cusco. Rano następnego dnia busik do Sacred Valley i stamtąd pociąg czy można inaczej? Wejście MP+H 2G – tzn. że od 10:00 mogę wejśc dopiero na MP, a potem na H. czy inaczej? Czytałem parę razy o tym jak pisałaś i ciągle coś mi nie gra 🙂
z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
—
SzymonCześć Szymonie,
przepraszam że odpisuję dopiero po 3 dniach, widzę że już zaraz lecisz. Masz rację, brakuje Ci jednego dnia. Na Limę w sumie nie potrzebujesz aż półtora dnia (pierwszy dzień i ostatni). W opcji nr 3 proponuję alternatywne zagospodarowanie drugiego dnia. Jest oczywiście wiele opcji. Możesz np zrobić, co następuje:
Opcja 1 (tylko jeden dzień po Jez Titicaca):
24.04 – przylot do Limy
25.04 – Lima, wieczorem wyjazd do Arequipy
26.04 – Arequipa i rafting
27.04 – kanion Colca
28.04 – kanion Colca. Popołudniowy przejazd do Puno.
29.04 – Jezioro Titicaca – wyspy Uros + Taquile. Późnym południem przejazd do Cusco. Żeby zobaczyć dodatkowe miejsca po drodze musisz pojechać turystycznym busikiem, musisz dołączyć się do jakiejś grupy – pytanie czy akurat tego dnia o tej porze ktoś będzie jechał. Wątpię, bo to już jest trochę późno na taką wycieczkę. Jeśli nie, będziesz musiał pojechać zwykłym autobusem, bezpośrednio do Cusco. Podróż trwa ok 6 -7 godzin. Przy rezerwacji hotelu w Puno możesz spytać o godziny odjazdów autobusów do Cusco.
30.04 – zwiedzanie Cusco
1.05 – Święta Dolina, wieczorem przejazd pociągiem z Ollantaytambo do Aguas Calientes (najlepiej kup już bilet przez internet). Nocleg
2.05 – Machu Picchu. Wchodzisz skoro świt, unikasz tłumów, a na HuaynaPicchu wchodzisz w drugiej turze.
3.05 – Cusco – Lima
4.05 – Lima – Europa
Minusem tej opcji jest rezygnacja z bardzo fajnej dwudniowej wycieczki po Titcaca.
Opcja 2 (od razu wyjazd z Limy do Arequipy):
24.04 – przylot do Limy. Nocny przejazd busem do Arequipy, np wyjazd o 21
25.04 – Arequipa i rafting
26.04 – kanion Colca
27.04 – kanion Colca. Popołudniowy przejazd do Puno.
28.04 – Jezioro Titicaca – wyspy Uros + Amantani
29.04 – Jezioro Titicaca – Taquile. Późnym popołudniem wyjazd do Cusco
30.04 – zwiedzanie Cusco
1.05 – Święta Dolina, wieczorem przejazd pociągiem z Ollantaytambo do Aguas Calientes. Nocleg
2.05 – Machu Picchu. Cusco
3.05 – Cusco – Lima
4.05 – Lima – Europa
Minusem tej opcji jest oczywiście to, że będziesz padnięty: podróż samolotem + całonocny przejazd busem. Chociaż w busie „cama” można się moim zdaniem w miarę wyspać.
Opcja 3 (kanion Colca – tylko 1 dzień + alternatywne rozwiązanie drugiego dnia podróży):
24.04 – przylot do Limy.
25.04 – rano wyjazd do Ica (ok 4,5 godziny od Limy w stronę Arequipy), stamtąd taxi do Oazy Huacachina. Tutaj można pojeździć łazikiem po wydmach, pozjeżdżać na sandboardzie (to spora frajda :), a później zrelaksować się w miłej restauracji czy nawet przekąpać się w jakimś hotelowym basenie. Nocny przejazd z Ica do Arequipy (12 godzin)
26.04 – Arequipa i rafting. W Arequipie możesz wykupić jednodniową wycieczkę do Canionu Colca. Tylko wtedy wyjazd jest w nocy – około 3 – 4 nad ranem, żeby o świcie dojechać do Cruz del Condor
27.04 – kanion Colca. Popołudniu przejazd do Puno
28.04 – Jezioro Titicaca – wyspy Uros + Amantani
29.04 – Jezioro Titicaca – Taquile. Późnym popołudniem wyjazd do Cusco
30.04 – zwiedzanie Cusco
1.05 – Święta Dolina, wieczorem przejazd pociągiem z Ollantaytambo do Aguas Calientes (najlepiej kup już bilet przez internet). Nocleg
2.05 – Machu Picchu. Wchodzisz skoro świt, unikasz tłumów, a na HuaynaPicchu wchodzisz w drugiej turze.
3.05 – Cusco – Lima
4.05 – Lima – Europa
Minusem tej opcji jest to że też będziesz trochę zmęczony – noc w autobusie, a kolejna noc też zarwana, wyjazd o 3, 4 nad ranem. Tracisz też część touru po Kanionie Colca (nocleg w Chivay i kąpiel w gorących źródłach, ale ja osobiście wolę dwudniową wycieczkę po Jez Titicaca z noclegiem u Indian). Mógłbyś też 25 kwietnia pojechać rano do Arequipy, wtedy jesteś tam wieczorem i możesz normalnie się wyspać w hotelu. Łatwiej wtedy będzie zarwać kolejną noc, myślę że to nie jest głupi pomysł.
Sam musisz zdecydować, co Ci najbardziej odpowiada. Kup jak najszybciej bilet na pociąg przez internet i może zarezerwuj na wszelki wypadek wejście na MP, może przez jakąś agencję jeśli jest nadal problem z zakupem przez internet.
Jak wrócisz i będziesz miał ochotę zdać relację z podróży, to możemy opublikować Twój artykuł z najświeższymi informacjami 🙂
Powodzenia i pozdrów ode mnie Peru!
Hej
Olka mam pytanie czy myslisz, że bez przelotu, tylko podróż autobusami jest możliwe zwiedzenie Peru+Boliwia w 13 dni na miejscu? Lima-Paracas-Arequipa-kanion Colca 2dni – Jezioro Titicaca 1 dzień- Puno – La Paz (na Pustynie Solna to juz chyba rady nie da)- Cusco z 2dni w tym MP – Lima.
Wiem wiem przy tylu dniach to trzeba z czegoś zrezygnować, ale chciałoby się wszystko bo już może nie być mozliwości. Pozdrawiam
Gosia
Hej Ola! 🙂
wielkie dzięki! Trochę mi to rozjaśniło, szkoda, że nie miałem jak większej ilości dni zorganizować.
LIMA i AREQUIPA są OK, potem agencja turystyczna Rumbos Andinos się nie odzywa 🙁 Tak więc rafting jest zagrożony i kanion Colca. Naprawdę ten 2-dniowy tour po jeziorze jest taki dobry? Enrique z Misterios Del Titicaca jest pomocny i odpowiada na maile,zaraz mu właśnie dane wysyłam do rezerwacji: tour (jeszcze nie wiem 1d czy 2d). Chciałem jechać rano Wonder Busem z Puno do Cusco. To 2 noclegi w Cusco wychodzą? Potem pociąg ze Świętej doliny do MP o 19:00, nocleg w Aguas Calientes, potem rano 1 wejście na MP i jak będzie tłok już to na HP, potem do hotelu po odbiór rzeczy i pociągiem do Cusco do hotelu (kolejny nocleg) i samolot do Limy.Co Ty na to, jak to wygląda z twojego punktu jako doświadczonej i mającej wiedzę praktyczną?
Pozdrawiam,
—
SzymonSzymonie,
napisz do hotelu w którym masz spać w Arequipie z zapytaniem o rafting i tour, może organizują. Możesz też napisac do niezawodnego Enrique z Puno i poprosić go o kontakt do agencji w Arequipie. Ostatecznie po przybyciu do Arequipy możesz poszukać agencji, myślę że z tourem do kanionu nie powinieneś mieć problemów.
Co do wycieczki 2 dni Titicaca – ja wolę spędzić noc na wyspie w rodzinie Indian, wypić z nimi herbatę, zjeść przyrządzony prze nich posiłek i zobaczyć jak żyją, niż oglądać kolejne ruiny, kolejne atrakcje. Ale to oczywiście sprawa bardzo indywidualna.Gosiu, w 13 dni możesz zrobić Peru + Boliwia, jeśli wykupisz przelot z Cusco do Limy. Spójrz na program Szymona. On ma 12 dni na samo Peru (licząc z powrotem do Europy). Możesz więc przyjąć jego program jako bazę. Do Boliwii możesz wjechać na 1 dzień – Copacabana, Isla del Sol lub dwa dni – wizyta w La Paz (polecam) i z powrotem do Peru. Na Salar za mało czasu.
Hola! Niestety nie udało się zalożyc nowego wątku (mam jakis problem z logowaniem), więc spróbuję zapytac tutaj. Tak się składa że w Limie będziemy w Boże Ciało – czy w Peru wygląda to tak jak u nas – czyli rozkład świąteczny, sklepy, urzędy, agencje turystyczne itp pozamykane? Akurat na ten dzień myślelismy o wycieczce z Limy do Pisco na Islas Ballestas ale obawiam się, że w ten dzień moze być trudno się tam wybrać…?
i jeszcze jedno pytanbie- podobne. czy jak przyjedziemy do Arequipe w niedzielę to czy uda się kupić wycieczkę do kanionu colca w ten dzień (na poniedziałek)? czy lepiej próbowac rezerwować jakoś mailowo?
Witam mam na imię Aga jest nas 12 osóbi wsierpniu wybieramy się do Peru. ze wzgledu na dużą ilosc osób i rozpiętośc wiekową (50 – 4 latka) chcielibysmy jak najlepiej przygotowac sie do drogi. Plan w zaleznosci od tego gdzie wylądujemy mamy taki cusco – machu pichu-jezioro- la paz-solary, arequipa i byc może lima jeżeli tam dolecimy. Chciałam prosic cię Olu o kilka rad i sensowną kolejnośc naszych poczynan , szczególnie z uwagi na naszą 4 latkę. Ma ona coprawda doświadczenie miesięczne z ameryką południową,ale tu jednak trzeba pokonywac trochę wysokości. Wiem , żezdolności aklimatyzacyjne są rózne , ale musimy zminimalizowac ryzyko złego samooczucia do minimum. ilosc dni na to przeznaczona to 17. Mam pytanie czy mozna tez wynając auta np w puno i dojechac nim do la paz i na solary , jakie są dobre wypozyczalnie, jakie mniej więcej są ceny , czy lepej autobusem. Jak najszybciej przedostac się z cuzco do puno. Pytan jest troche i ciagle powstają nowe dlatego prosze o pomoc pozdrawiam Aga
-
AutorOdpowiedzi
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.