Skip to content
  sobota 28 czerwca 2025
  • O nas
  • Latino Forum
  • Latino Chat
  • Latino klimaty
  • Kontakt
LatinoAmerica.pl
  • Home
  • Newsy
    • Polityka i gospodarka
    • Turystyka i ciekawostki
    • Kultura i Nauka
    • Historia
    • Sport

Próba zamachu stanu w Peru

29 stycznia 2023 43600

Koronawirus w Peru

5 stycznia 2021 108370

Ostatni marsz FARC ?

6 lutego 2017 138770

Kłamstwa o groźbach Trumpa wobec...

5 lutego 2017 123280
    Prev Next Showing 1 Of 38
  • Blogi z podróży
    • Latin American Adventure
    • Tierra del Fuego
    • Chiliada
    • Dominikana
    • Oriente Boliviano

Wio koniku, zawieź mnie do ruin...

8 lutego 2006 50550

Konsumpcja i kontemplacja

8 lutego 2006 63360

Paranoje małe i duże

8 lutego 2006 61860

Cuzco – odsłona pierwsza

8 lutego 2006 22310
    Prev Next Showing 1 Of 26
  • Media
    • Film
    • Wideo
    • Galeria zdjęć
    • Nasze publikacje
  • Sklep
0
LatinoAmerica.pl
0
LatinoAmerica.pl
  • Home
  • Newsy
  • Blogi z podróży
  • Media
    • Film
    • Wideo
    • Galeria zdjęć
    • Nasze publikacje
  • Sklep
  • O nas
  • Latino Forum
  • Latino Chat
  • Latino klimaty
  • Kontakt
LatinoAmerica.pl
0
Cart

Strona główna›Forums›Szukasz partnera do wspólnej wyprawy?›Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013

Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013

Strona główna›Forums›Szukasz partnera do wspólnej wyprawy?›Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013

Otagowane: Ameryka Poludniowa, Ameryka Środkowa

• This topic has 1 odpowiedź, 2 głosy, and was last updated 13 years, 1 month temu by Ola Plewka.
  • Twórca
    Temat
  • 10 maja 2012 o 11:12 #3974
    Gosiap
    Member

Witam,

Planuje wybrać się do Ameryki południowej w tym roku, myślę zacząć we wrześniu , październiku. Jadę sama i zastanawiam się czy ktoś także wybiera się w te rejony i chcialby  zacząć podróż razem? Obecnie mieszkam w Dublinie w Irlandii, chce jechać na 6 miesięcy lub dłużej. Nie wiem dokładnie jak zaplanować trasę, chciałam zacząć w Ameryce Środkowej w Gwatemali, wziąć lekcje hiszpańskiego (mój hiszpański jest na dobrym poziomie już teraz) i jechać w dól aż do Peru. Myślę o trasie do Ameryki południowej przez Kolumbie, El Salwador, Peru, Boliwię,  Argentynę, Paragwaj,  i Brazylię na karnawał.

Czy ktoś był i mógłby pomóc mi w planowaniu podroży? Po 1 słyszałam ze wrzesień-październik to niezbyt dobry okres na wyjazd do Ameryki Środkowej ponieważ jest to pora deszczowa. Obawiam się także Gwatemali ze względu bezpieczeństwa. Ogólnie myślałam tylko o Antigua i ominięciu Gwatemala City ale wiem że trzeba przez nie przejechać zawsze w drodze do innego miejsca.  Czy ktoś może dać mi wskazówki jeśli podróżował po Ameryce Pd, Środkowej, gdzie mogę jechać , gdzie jest bezpiecznie, gdzie nie? Będę sama podróżować i trochę się obawiam ale wiem że pojadę.

Jakie szczepionki muszę mieć i co zabrać ze sobą_ Jak najbezpieczniej podróżować samej i co omijać.

Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje 🙂 Jeśli ktoś też się wybiera lub ma podobne plany to z chęcią posłucham.

Gosia

• Twórca
    Temat
Przegląda odpowiedż 1 (z 1 w sumie)
  • Autor
    Odpowiedzi
  • 13 maja 2012 o 10:30 #4026
    Ola Plewka
    Keymaster
    2p

Witaj Gosiu,

my po raz pierwszy podróżowaliśmy właśnie przez 6 miesięcy po Ameryce Środkowej i Południowej. Trasę naszej wyprawy możesz zobaczyć w zakładce Blogi z podróży/ Latin American Adventure 2005-2006/ Informacje podstawowe. Znajdziesz również nasze blogi z poszczególnych krajów, które obecnie aktualizujemy.

Gwatemala to znakomity kraj na tanią naukę hiszpańskiego. Można to robić w Antigua lub nad jeziorem Atitlan. Opis naszego pobytu w szkole hiszpańskiego znajdziesz w blogu z Gwatemali, możesz również wpisać w wyszukiwarkę: „San Pedro la Laguna”.

Gwatemala to bardzo turystyczny kraj, wydał nam się bardzo bezpieczny w porównaniu np z Salwadorem czy Hondurasem. W niektórych miejscach jak np. w Antigua jest nawet policja turystyczna, która eskortuje grupy turystów, którzy chcą zobaczyć jakąś oddaloną od centrum atrakcję. Faktycznie najmniej przyjemna jest stolica Ciudad de Guatemala. Możesz po prostu przesiąść się w stolicy w autobus jadący dalej, nie zatrzymując się tam na dłużej.

Podróżowaliśmy po Ameryce Środkowej między październikiem i grudniem. Jest to okres huraganów. Nas zastał huragan na Kubie, ale nic się nie stało.

Najlepiej odwiedzić przed wyjazdem poradnię chorób tropikalnych. Zaleca się szczepienia na żółtaczkę a i b, tężec, żółtą febrę. W niektórych regionach występuje zagrożenie malarią.

Polecamy korzystanie z hospitality club lub couch surfing, to organizacje dzięki którym będziesz mogła poznać osoby mieszkające w danym miejscu oraz spędzić noc czy kilka nocy w ich domach. To najlepszy sposób na poznanie danego kraju oraz ćwiczenie języka. Ludzie z hc czy cs pomogą ci, pokażą miasto, zabiorą na imprezę, często sami gdzieś zawiozą. Za pomocą tych organizacji możesz również szukać partnera do podróży.

Również w hostelach często można spotkać kogoś, kto jedzie w tę samą stronę i można część podróży odbyć razem.

W Ameryce Środkowej polecamy kupić duży worek na cukier na targu i zapakować w niego swój plecak (wyciąć otwory na szelki). W ten sposób Twój bagaż nie ubrudzi się, a jednocześnie nie będzie się specjalnie odróżniał od innych pakunków, jadących na dachu lokalnego autobusu (w czasie takiej podróży kontrola nad bagażem jest ograniczona).

Warto mieć pod ręką „fałszywy portfel”, zawierający niewielkie kwoty pieniędzy oraz nieważne karty kredytowe i dokumenty. W razie napadu można go oddać złodziejowi.

Ja podróżowałam również sama, nic mi się nie stało, spotkałam samych miłych i pomocnych ludzi.
    Tobie życzę tego samego!

Powodzenia!

• Autor
    Odpowiedzi
Przegląda odpowiedż 1 (z 1 w sumie)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.
Zaloguj się
CAPTCHA
Refresh

Log in / Register

Facebook
Nasze fora dyskusyjne
  • Porady przed wyjazdem
  • Peru
  • Latynoskie klimaty w Polsce
  • Szukasz partnera do wspólnej wyprawy?
  • Biura podróży i bilety lotnicze
  • Polonia w Ameryce Łacińskiej
  • Argentyna
  • Belize
  • Boliwia
  • Brazylia
  • Chile
  • Ekwador
  • Gwatemala
  • Honduras
  • Kolumbia
  • Kostaryka
  • Kuba
  • Meksyk
  • Nikaragua
  • Panama
  • Paragwaj
  • Salwador
  • Urugwaj
  • Wenezuela
Najnowsze tematy
  • lmching
  • Czy ktoś czytał „Chrząszcze na wyginięciu” Diego Vargasa Gaete
  • Rusza kolejna wyprawa do Peru i na wyspy Galapagos
  • Uwaga płoną lasy w Chile
  • Luty 2015 – Wyjazd do Peru

# TRENDING

MeksykperuAmeryka ŁacińskaGaleria zdjęćKubaHugo ChavezWenezuelaGwatemalaChileArgentynaEkwadorHondurasKolumbiaBrazyliaEvo MoralesAmeryka Środkowaraport z PeruBoliwianarkotykiFARC
© 2023, LatinoAmerica.pl
  • O nas
  • Kontakt