Strona główna›Forums›Peru›Luty 2015 – Wyjazd do Peru
Luty 2015 – Wyjazd do Peru
Strona główna›Forums›Peru›Luty 2015 – Wyjazd do Peru
Otagowane: Luty
- This topic has 23 odpowiedzi, 5 głosy, and was last updated 9 years, 11 months temu by
Maxow.
-
TwórcaTemat
-
3 stycznia 2015 o 14:28 #10166
Felix
ParticipantWitam!
Wybieramy się do Peru w dniach 5.02-20.02.
Bilety nabyte na spontanie, więc zaczynamy dopiero planować wyjazd.
Chciałbym w temacie zgromadzić niezbędne dla nas informacje;)W sumie zanim zaczniemy dokładnie planować trasę, chciałbym z pierwszej ręki dowiedzieć się o tym jaka faktycznie jest pogoda w Peru w lutym. Przeczesałem internet i jest strasznie dużo różnych opinii. Część jest takich, że nie ma co się w lutym do Peru wybierać, bo leje non stop – szczególnie w górach (Cusco).
Czy to naprawdę jest tak, że wybierając się do Machu Picchu w lutym możemy być pewni brodzenia po kostki w wodzie??? Lepiej jechać do MP na początku wyjazdu, czy na końcu? Czy tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia, bo pogoda i tak będzie zależała od szczęścia?W najbliższym czasie napiszę też jakiś wstępny plan podróży i będę prosił o rady;)
Pozdrawiam.
Felix. -
TwórcaTemat
-
AutorOdpowiedzi
-
Moim zdaniem to drogo za taksi na tym dystansie, ale też bez przesady, każdy chce zarobić. Ja płacę 200 soli za 2 wany 8 osobowe z centrum Limy na lotnisko dla mojej grupy.
Co do noclegów to jest różnie. Moim zdaniem spokojnie można coś znaleźć za 25 soli od osoby nocleg
Witam
Jadę do Peru:) a właściwie jedziemy w 4 osoby oczywiscie wiele pytan …. czy pociagi sa faktycznie takie drogie bo może żle patrze a moze lepiej kupowac na miejscu niz przez internet….chętnie wrzuciłbym moja trase i poddal ocenie ….proszę o odp bede wdzieczny!!
Nadmienie, że start z Berlina 24.03.2015 powrót do Berlina 10.04.2015 koszt biletu 2450 zł
czy koszt samolotu z Limy do Cusco ok 500 zł na osobę to dużo czy ok ?Jeśłi ktoś się odezwie to chetnie napiszę wypracowanie a po powrocie relację!
Cześć.
My Płaciliśmy za samolot 70 dolarów/osoba. 500 PLN to sporo, ale moim zdaniem Warto. Zależy jak długo jesteś. Jak 6 tygodni, to ten jeden dzien jakoś ugrasz, jak 2-3 tygodnie to jeden dzień jest bezcenny. Tak więc w waszym wypadku, brałbym samolot Lima – Cusco i nawet się nie zastanawiał.Pociągi z Ollataytambo do Aquas Calientes kosztują sporo. Najtańszy kosztował 69 dolarów w jedną stronę. Zależy od godziny wyjazdu. Moim zdaniem, mając 20-25 dni na miejscu spokojnie można jechać drogą okreżną przez Ollataytambo, Santa Maria, Hydroelectrica. Zależy wszystko od tego, czy masz bilety na MP wcześniej oraz od pogody. W marcu i kwietniu nie powinno bardzo lać. My byliśmy w lutym i mieliśmy 2 dni deszczu, 5 dni pochmurnej pogody i 8 dni słońca. Aczkolwiek staliśmy 12 godzin w korku, bo rzeka Colca zabrała drogę;)
Koszty pociągu: przez Internet 69 dolarów, na miejscu 69 dolarów. Bez różnicy.
Wrzucaj trasę, jesteśmy na świeżo to ocenimy.
Hola,
piszę z nick’a cygano38 i jestem jedną z uczestniczek tej wyprawy
Wybieramy się w 4 osoby do Peru od 24.03 do 10.04.2015 r. Stworzyłam wstępny plan wycieczki, który pewnie ulegnie jeszcze modyfikacji.
Czy moglibyście mi coś doradzić odnośnie tego planu – jakieś zmiany, czy zmieścimy się w czasie, co jeszcze warto po drodze zobaczyć, proponowane noclegi???
Wielkie dzięki
<span style=”text-decoration: underline;”> </span>
<span style=”text-decoration: underline;”>PERU – plan wycieczki</span>
Dzień 1 – przylot do Limy o 22:40, nocleg
Dzień 2 – zwiedzanie Limy, obiad, wylot do Cuzco ok. godziny 14:00, nocleg
Dzień 3 – zwiedzanie Cuzco, nocleg
Dzień 4 – Cuzco – rano wykupić tour po Świętej Dolinie – gdzie wykupić ten tour i czy w tym samym dniu czy dzień wcześniej??? (czas trwania 7:00-16:00 – Cuzco-Pisac- Ollantaytambo – <span style=”text-decoration: underline;”>powrót jest do Cuzco czy Ollantaytambo???),</span> ok.18:30 pociąg ok.2h do Aguas Calientes , nocleg (np. Hostel El Mistico albo Hostel Supertramp) – <span style=”text-decoration: underline;”>gdzie kupić bilet do Aguas Calientes i z jakim wyprzedzeniem???</span>
Dzień 5 – z samego rana (wyjście o 4:00) Machu Picchu+Hyuana Picchu – bilety kupione wcześniej przez Internet (wejście na Hyuana Picchu w drugiej turze)– z jakim plecakiem można wchodzić???są jakieś ograniczenia co do wielkości plecaka???, powrót do Aguas Calientes lub Cuzco???jak lepiej??? nocleg
Opcjonalnie przejazd nocny do Puno – pociągiem, autobusem czy samolotem???jak najlepiej?
Dzień 6 – przejazd do Puno lub po nocnym przejeździe jesteśmy już w Puno – jak lepiej???jechać nocą czy w dzień??? Czy są w ogóle jakieś nocne autobusy do Puno z Cuzco albo z Aguas Calientes???, wykupienie tour’u 2-dniowego z noclegiem u Indian Keczua – wyspy UROS – gdzie wykupić wycieczkę??? Czy na tour po jeziorze można zabrać cały swój bagaż czy tylko plecak podręczny??? Czy bezpieczne jest przechowanie głównego bagażu w hostelu w Puno???
Dzień 7 – pierwszy dzień tour’u na jeziorze Titicaca
Dzień 8 – drugi dzień tour’u na jeziorze Titicaca, koniec wycieczki ok.15:00, nocleg w Puno lub przejazd do Arequipy – jakie jest lepsze rozwiązanie???
Dzień 9 – przejazd do Arequipy lub już jesteśmy na miejscu, zwiedzanie, nocleg, wykupienie raftingu na rzece Chili
Dzień 10 – rafting na rzece Chili (ok.2 h), przejazd do Chiway lub gdzieś blisko Kanionu Colka – gdzie najlepiej się zatrzymać, żeby rano pozwiedzać Kanion??? nocleg
Dzień 11 – kanion Colca/cruz del condor, nocleg???gdzie??? czy warto iść na trekking z jakimś tourem?
Opcjonalnie nocny przejazd do ICA
Dzień 12 – przejazd do ICA lub już jesteśmy na miejscu, wyspy małe Galapagos, opcjonalnie zjeżdżanie na snowboardzie
Dzień 13 – LIMA
Dzień 14,15 – opcjonalnie wycieczka do dżungli, La Merced – jak to zorganizować? u kogo? Zależy nam na zobaczeniu wodospadów
Dzień 16 – powrót do Polski
Jak najlepiej przemieszczać się pomiędzy tymi miejscowościami? Tak, żeby to wszystko można było zgrać w czasie
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Hej!
Więc tak krótko mogę coś skomentować.
Dzień drugi – moim zdaniem lepiej zabrać jakiś poranny samolot (o 8:00 albo o 9:00) i rano być już w Cusco i zwiedzać. Nie wiem gdzie planujecie mieć hostel, ale na lotnisko z Miraflores jedzie się godzinę. Trzeba być ok 2 godzin przed lotem + godzina dojazdu na na samolot o 14:00 musicie wyjechać z hostelu o 11:00. Tak więc nie pozwiedziacie. Lepiej już z rozpędu, zabrać hostel blisko lotniska, wstać o 5:30 i o 9:00 być już w Cusco;) Tak mi się wydaje.
Dzień 3- spoko. 2 dni na Cusco to jest ok. Można sobie podjechać busem w jakieś okolice i też fajnie pospacerować.
Dzien 4 – pełno jest agencji przy Plaza del Armas. Lepiej kupić dzień wcześniej. Można też samemu zabrać busa albo colectivo (bus do Ollantaytambo kosztuje 10 soli, colectivo 15 – jedzie się ok 2 godzin). Żeby zwiedzić ruiny w Świętej Dolinie trzeba kupić Bileto Turistico. Ja bym kupił taki bilet w Cusco i jeździł już busikami bez pośrednictwa agencji.
Bilet na pociąg do Aquas Callientes można kupić w Ollantaytambo. Nie wiem jak bedzie z dostępnością. Jeździ kilka tych podiągów, ale każdy ma inną cenę. Najtańszy ok 70 dolarów w jedną stronę, najdroższy ok 100 dolarów od osoby. My kupiliśmy bilet do Aquas przez stronę https://www.perurail.com/ Woleliśmy mieć pewność, że będziemy mieli miejsce, aby nie przepadł bilet na Machu. Powrót kupiliśmy już na stacji kolejowej. Nie było większych problemów, ale też to nie był sezon (luty).Dzień 5. Brama u podnóży MP otwierana jest o 5:00. Dojście tam z Aquas Calientes zajmuje jakieś 25 min. Ale dużo osób wychodzi a Aquas o 4:00 i o 5 pod bramą jest spora kolejka. Wejście na górę zajmuje godzinę. o 6:00 na górze jest już sporo busów które przywożą turystów. Z plecakiem nie mieliśmy problemu, mieliśmy 30 litrowy. Podobno można maksymalnie wejść z 20 litrowym. Nie wolno wnosić jedzenia, wolno wodę. My tam mielismy jakieś bułki i nikt się nie burzył. Ja bym wieczorem wracał do Cusco. My jechaliśmy pociągiem o 19:00, w Ollantaytambo byliśmy koło 20:45 i było pełno busów i collectivo do Cusco. 2 godziny jazdy i o 23 byliśmy w hostelu w Cusco. Dobrze jest sobie zarezerwować nocleg w hostelu na powrót (najlepiej w tym samym w którym się wcześniej było bo spokojnie można zostawić duży bagaż w hostelu na 2-3 dni nawet, bez dodatkowych opłat).
Do Puno jedzie się ok 6 godzin. Nocnym już będzie ciężko się dostać. Wydaje mi się, że można zabrać jakiś autobus rano i na 16:00 być w Puno dnia szóstego.
Dzień 7- Jak chcecie pływać po Titicaca to płyńcie na wyspę Amantani albo Taquile z noclegiem na nich. Nie ma sensu moim zdaniem odwiedzać wysp Uros, jak chcecie w Puno zostać dwa dni. Samo Puno jest beznadziejnym miastem i nic tam nie ma ciekawego. Jak macie tylko 1 dzień w Puno to można odwiedzić Uros i wieże grobowe Sillustani.
Dzień 8 – rozumiem, że dalej będziecie na wyspach Jeziora. Ja bym już z Puno wieczorem uciekał do Arequipy. Jest o wiele lepsza niż Puno.
Dzień 9 – zwiedzanie + zakupy wycieczek. Mając tak mało czasu, ja bym na waszym miejscu wykupił rafing na rzece + trekking w Colce. W lutym koszt trekkingu to było 110 soli (2 dniowego). Dwudniowe i trzydniowe trekkingi mają taką samą trasę, tylko poprostu na trzy dniowym idzie się wolniej 😉 Ale moim zdaniem dwudniowy jest super. Grupy są max 10 osobowe. Schodzi się z miejscowości Cabanaconde. Do tego jest postój na Cruz del Condor, wyjazd na przełęcz na ok 5000 m, obiad. Da się to samemu zorganizować (w prawie identycznej cenie, ale jest ryzyko poślizgu jednodniowego jak jakiś transport się nie zgra). Tutaj też trzeba kupić bilet do parku (w Chivay) za 70 soli od osoby. Nie byliśmy na raftingu, więc się nie wypowiem jak to jest, ale na pewno super;)
Czyli: 10 dzień rafting, 11-12 dzień Colca. Możecie sobie już wcześniej kupić bilet do ICA (np. Cruz Del Sur nocny odjeżdza o 21:30 i kosztuje 115 soli – opcja na dole autokaru z miejscami do spania, jedzeniem). Na górnym pokładzie koszt to ok 80 soli.13 dzień. Ja na waszym miejscu wogóle nie jechałbym do ICA. To brzydkie miasto. Jedździe do Paracas. Małe miasteczko na oceanem a jest super. Stamtąd płynie się na Galapagos dla Ubogich. Ale jest super. Jak chcecie, to z Paracas można też jechać do Oazy koło ICA. Znacznie przyjmniejsze jest Paracas niż ICA. Dodatkowo można pożyczyć rowery i pojeździć po półwyspie Paracas (przez piaski – polecam).
Dalej to już sam nie wiem. Nie byliśmy w dżungli więc nie wypowiem się. Lima to jest miasto na które można spokojnie 2 dni poświęcić, aczkolwiek zawsze to miasto:) Lepiej może jeden dzień dłużej pobyć gdzieś na łonie natury;)
To tyle na szybko;)
Hej tu znowu cygano38 tylko musieliśmy się przelogować. Mamy jeszcze kilka pytań. Z góry dzięki za odp.
1. Czy tour po Świętej Dolinie kończy się w Ollantaytambo?
2. Czy bilet z Ollantaytambo do Aguas Calientes lepiej kupić wcześniej przez Internet czy na miejscu (jeżeli na miejscu to w jakiej miejscowości)? I czy lepiej jechać pociągiem czy autobusem? Bo teoretycznie istnieje ryzyko, że będziemy mieli jakąś obsuwę w planie i bilet przepadnie.
3. Jak (najlepiej) wrócić z Machu Picchu do Cuzco? Najlepiej by było jak najpóźniej, żeby jak najdłużej być na Machu. Czy jest jakiś bezpośredni pociąg albo autobus?
4. Kiedy i gdzie kupić bilety z Cuzco do Puno? Pociąg czy autobus???
5. Gdzie przechować duży bagaż w Puno, jak będziemy na 2-dniowym tourze po jeziorze?
6. Jak dojechać do Arequipy z Puno – pociąg, autobus??? Jak długo się jedzie?
7. Gdzie można wykupić ten rafting na rzece Chili? I gdzie wtedy zostawiamy swoje bagaże?
8. Kanion Colka – w trakcie trwania 2-dniowego trekkingu rozumiem, że brać ze sobą mniejszy plecak, w związku z tym gdzie zostawić duży bagaż? Idziemy z punktu A do punktu B i już nie wracamy do miejsca skąd wyruszyliśmy tak? Gdzie śpimy podczas trekkingu i czy jest zapewnione wyżeywienie?Hej tu znowu cygano38 tylko musieliśmy się przelogować. Mamy jeszcze kilka pytań. Z góry dzięki za odp.
1. Czy tour po Świętej Dolinie kończy się w Ollantaytambo?
2. Czy bilet z Ollantaytambo do Aguas Calientes lepiej kupić wcześniej przez Internet czy na miejscu (jeżeli na miejscu to w jakiej miejscowości)? I czy lepiej jechać pociągiem czy autobusem? Bo teoretycznie istnieje ryzyko, że będziemy mieli jakąś obsuwę w planie i bilet przepadnie.
3. Jak (najlepiej) wrócić z Machu Picchu do Cuzco? Najlepiej by było jak najpóźniej, żeby jak najdłużej być na Machu. Czy jest jakiś bezpośredni pociąg albo autobus?
4. Kiedy i gdzie kupić bilety z Cuzco do Puno? Pociąg czy autobus???
5. Gdzie przechować duży bagaż w Puno, jak będziemy na 2-dniowym tourze po jeziorze?
6. Jak dojechać do Arequipy z Puno – pociąg, autobus??? Jak długo się jedzie?
7. Gdzie można wykupić ten rafting na rzece Chili? I gdzie wtedy zostawiamy swoje bagaże?
8. Kanion Colka – w trakcie trwania 2-dniowego trekkingu rozumiem, że brać ze sobą mniejszy plecak, w związku z tym gdzie zostawić duży bagaż? Idziemy z punktu A do punktu B i już nie wracamy do miejsca skąd wyruszyliśmy tak? Gdzie śpimy podczas trekkingu i czy jest zapewnione wyżeywienie? -
AutorOdpowiedzi
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.