Strona główna›Forums›Szukasz partnera do wspólnej wyprawy?›Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013›Reply To: Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013
Reply To: Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013
Strona główna›Forums›Szukasz partnera do wspólnej wyprawy?›Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013›Reply To: Ameryka Południowa i Środkowa, jesienią tego roku do Wiosny 2013
Witaj Gosiu,
my po raz pierwszy podróżowaliśmy właśnie przez 6 miesięcy po Ameryce Środkowej i Południowej. Trasę naszej wyprawy możesz zobaczyć w zakładce Blogi z podróży/ Latin American Adventure 2005-2006/ Informacje podstawowe. Znajdziesz również nasze blogi z poszczególnych krajów, które obecnie aktualizujemy.
Gwatemala to znakomity kraj na tanią naukę hiszpańskiego. Można to robić w Antigua lub nad jeziorem Atitlan. Opis naszego pobytu w szkole hiszpańskiego znajdziesz w blogu z Gwatemali, możesz również wpisać w wyszukiwarkę: „San Pedro la Laguna”.
Gwatemala to bardzo turystyczny kraj, wydał nam się bardzo bezpieczny w porównaniu np z Salwadorem czy Hondurasem. W niektórych miejscach jak np. w Antigua jest nawet policja turystyczna, która eskortuje grupy turystów, którzy chcą zobaczyć jakąś oddaloną od centrum atrakcję. Faktycznie najmniej przyjemna jest stolica Ciudad de Guatemala. Możesz po prostu przesiąść się w stolicy w autobus jadący dalej, nie zatrzymując się tam na dłużej.
Podróżowaliśmy po Ameryce Środkowej między październikiem i grudniem. Jest to okres huraganów. Nas zastał huragan na Kubie, ale nic się nie stało.
Najlepiej odwiedzić przed wyjazdem poradnię chorób tropikalnych. Zaleca się szczepienia na żółtaczkę a i b, tężec, żółtą febrę. W niektórych regionach występuje zagrożenie malarią.
Polecamy korzystanie z hospitality club lub couch surfing, to organizacje dzięki którym będziesz mogła poznać osoby mieszkające w danym miejscu oraz spędzić noc czy kilka nocy w ich domach. To najlepszy sposób na poznanie danego kraju oraz ćwiczenie języka. Ludzie z hc czy cs pomogą ci, pokażą miasto, zabiorą na imprezę, często sami gdzieś zawiozą. Za pomocą tych organizacji możesz również szukać partnera do podróży.
Również w hostelach często można spotkać kogoś, kto jedzie w tę samą stronę i można część podróży odbyć razem.
W Ameryce Środkowej polecamy kupić duży worek na cukier na targu i zapakować w niego swój plecak (wyciąć otwory na szelki). W ten sposób Twój bagaż nie ubrudzi się, a jednocześnie nie będzie się specjalnie odróżniał od innych pakunków, jadących na dachu lokalnego autobusu (w czasie takiej podróży kontrola nad bagażem jest ograniczona).
Warto mieć pod ręką „fałszywy portfel”, zawierający niewielkie kwoty pieniędzy oraz nieważne karty kredytowe i dokumenty. W razie napadu można go oddać złodziejowi.
Ja podróżowałam również sama, nic mi się nie stało, spotkałam samych miłych i pomocnych ludzi.
Tobie życzę tego samego!
Powodzenia!