Raport z Peru (grudzień 2012)

Podziel się

Peruwiańska kuchnia nagrodzona „turystycznym Oskarem”, podpisany traktat o wolnym handlu z Unią Europejską, duża szansa na wygraną przed haskim trybunałem oraz usunięcie z uniwersytetów propagatorów terroryzmu – nasz korespondent  Daniel Oyola García przynosi nam dobre wieści z Peru.

5 grudnia – Skazani za propagowanie terroryzmu nie będą mogli uczyć

Na wielu peruwiańskich uniwersytetach pracują osoby podzielające poglądy twórców Świetlistego Szlaku. Przekonania te przekazują swoim studentom/ fot. Marcin Plewka

Na wielu peruwiańskich uniwersytetach pracują osoby podzielające poglądy twórców Świetlistego Szlaku. Przekonania te przekazują swoim studentom/ fot. Marcin Plewka

Peruwiański Kongres przyjął projekt ustawy, która zakłada, że nauczyciele, wykładowcy oraz pracownicy administracyjni, którzy mają na swoim koncie wyrok za propagowanie terroryzmu lub przestępstwa seksualne, nie będą mogli już nigdy pracować w szkołach ani na uczelniach. Dotyczy to również szkół policyjnych i akademii wojskowych.

10 grudnia – Minister Spraw Zagranicznych Chile: wyrok haskiego trybunału spowoduje trudną sytuację między sąsiadami

Szef chilijskiej dyplomacji Alfredo Moreno wyraził swoją opinię po powrocie z Hagi. Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości zadecyduje o ostatecznym wyznaczeniu granicy morskiej pomiędzy Chile i Peru. 3 grudnia 2012 roku Peru zwróciło się do trybunału z prośbą, uznając podpisane w 1952 roku i 1954 roku umowy graniczne z Chile i Ekwadorem za nieostateczne. Konflikt rozpoczął się w 2008 roku, kiedy Chile zainicjowało wyznaczanie obszarów połowów morskich, które Peru dotąd uznawało za swoje. Peru żąda przyznania przez trybunał terytorium o wielkości 28 000 km2, określanych przez ten kraj jako „Triángulo Exterior” czyli „Trójkąt Zewnętrzny”. Sporny obszar jest dobrze widoczny na poniższej mapie:

Peruwiańsko – chilijski konflikt graniczny / źródło: Wikipedia

Alfredo Moreno powiedział, że Chilijczycy powinni przygotować się na to, że będą musieli uznać wyrok za wiążący. Niezależnie od tego, jaki on będzie obydwa państwa pozostaną sąsiadami i będą budowały wspólną przyszłość. Chile będzie nadal przyjmowało wielu imigrantów z północy, nie ustaną obustronne inwestycje.

Trzy dni później reprezentujący Peru w Hadze Allan Wagner wyraził przekonanie, że wyrok zapadnie po jego myśli. Twierdzi on, że Chile nie zdołało dowieść, jakoby istniały traktaty określające jednoznacznie przyznanie mu spornych terenów.

11 grudnia – Peruwiański parlament ratyfikował traktat o wolnym handlu z Unią Europejską

Traktat o Wolnym Handlu z Unią Europejską to szansa nie tylko dla peruwiańskiego awokado/ fot. Szymon Szmigiel

Traktat o Wolnym Handlu z Unią Europejską to szansa nie tylko dla peruwiańskiego awokado/ fot. Szymon Szmigiel

W Kongresie zapadła jednogłośnie decyzja o przyjęciu traktatu o wolnym handlu z Unią Europejską, negocjowanego przez dziewięć lat. Wejdzie on w życie w lutym tego roku. Sygnatariuszem jest również Kolumbia. Oznacza to wymianę handlową na preferencyjnych warunkach, szansę na przyjęcie zagranicznych inwestycji, powstanie wielu nowych miejsc pracy. Na niektóre towary cło zostanie zupełnie zniesione np. na: szparagi, awokado, ziemniaki, pstrągi, kalmary, tekstylia, odzież. Traktat stwarza szczególnie duże szanse dla rozwoju peruwiańskiego rybołówstwa. Rząd ma nadzieję, że eksport zwiększy się w najbliższym czasie o 30%. Czy w Polsce pojawi się peruwiańskie pisco po niewygórowanych cenach oraz dobrej jakości wyroby z alpaki? Czekam na relacje.

13 grudnia – Peru najlepszą destynacją gastronomiczną na świecie

Autor tekstu i Ola Plewka czekają na swoje ceviche na plaży w Huanchaco/ fot. Marcin Plewka

Autor tekstu i Ola Plewka jedzą ceviche na plaży w Huanchaco/ fot. Marcin Plewka

Turystyczne Oskary „World Travel Awards 2012” przyznane. Peru zostało uznane za kraj o najciekawszej, najbardziej zróżnicowanej i najsmaczniejszej kuchni, słowem za najlepszą destynację gastronomiczną na świecie. Mariella Soldi z PromPerú, instytucji zajmującej się promocją Peru zagranicą, odebrała nagrodę w czasie gali w hotelu The Oberoi Gurgaon w Nowej Delhi, w Indiach. To nie jedyny peruwiański akcent. Za najbardziej zieloną destynację na świecie uznano inkaską cytadelę Machu Picchu.

 

autor tekstu: Daniel Oyola

dziennikarz, korespondent LatinoAmerica.pl z Peru

Komentarze facebookowe:

Komentarze (y)

Reklama

2 Responses to Raport z Peru (grudzień 2012)

  1. W pełni się zgadzam! Uwielbiam ich rozmaite potrawy z mariscos, ceviche, pachamanca i wiele innych. no i pisco oraz chicha morada oczywiście:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*