Awokado po królewsku

Podziel się

Masz ochotę na nietypową sałatkę? Skosztuj peruwiańskiego przysmaku – faszerowanego awokado (palta rellena), nazywanego również „awokado po królewsku” (palta a la reina).

 

Porcja dla 6 osób.

Składniki:

– trzy duże awokado

– 1 duży ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę

– 3 jajka na twardo

– pół szklanki ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę

– pół szklanki ugotowanego zielonego groszku

– ¾ szklanki majonezu

– sok z limonki (lub cytryny)

– sól i pieprz

– gotowana pierś z kurczaka, szynka lub tuńczyk

 

Przygotowanie:

Wymieszaj ziemniaki, groszek, marchewkę oraz wybrane mięso z połową szklanki majonezu, solą i pieprzem. Przekrój awokado na pół, zdejmij skórkę i wyjmij pestkę, skrop sokiem z limonki. Delikatnie nałóż farsz. Ozdób majonezem i pokrojonym jajkiem.

Buen Provecho!

 

Spójrzmy na inne przysmaki peruwiańskiej kuchni:

 


autor tekstu: Ola Plewka – Szmigiel

politolog, latynoamerykanistka, podróżniczka, pilot wycieczek i przewodnik po Warszawie

Komentarze facebookowe:

Komentarze (y)

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*